CBP blundert met e-mailadressen

Frank (Sc0rPi0n)
B00STER en Sylv3r hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Digital nieuwsHet bedrijf wat opkomt voor de bescherming van privégegevens, het College Bescherming Persoonsgegevens(CBP), heeft gisteren zelf een blunder gemaakt door duizend e-mailadressen van nieuwsbriefontvangers prijs te geven. Een woordvoerder van het CBP zei gisteren: "Er is technisch iets fout gegaan. Dat ons zoiets overkomt, vinden we bepaald niet leuk."

Sinds 2003 heeft het college een elektronische nieuwsbrief, waarop men zich kan abonneren, door zijn of haar e-mailadres op te geven. Om de ongeveer twee weken wordt er een nieuwe nieuwsbrief naar de 4000 abonnees verstuurd.

Per 1000 abonnees worden er via het programma Outlook Express e-mails verstuurd met daarin de nieuwsbrief. De 1000 e-mailadressen worden door de redactie in het BCC-veld (Blind Carbon Copy) van de te versturen e-mail geplaatst en verzonden, waardoor niemand kan zien wie de andere ontvangers zijn.

"Normaal zie je dan de overige namen en adressen niet, maar nu stonden ze toch allemaal in het Aan- of het CC-veld van de mail", aldus de woordvoerder. Bij het versturen van de excuusbrief van het college na het ontdekken van de blunder, werd doodleuk opnieuw dezelfde fout gemaakt.

Het e-mailprogramma zou volgens de woordvoerder vermoedelijk gecrasht zijn, maar wat er fout is gegaan is nog onduidelijk. "Het eerste wat we zullen doen is Outlook Express opnieuw installeren. Bij de volgende nieuwsbrief is hopelijk alles weer in orde. Het moet gewoon veiliger, want deze fout krijgen we natuurlijk recht in het gezicht terug", concludeerde de woordvoerder.