Landgraafse moordenaar lid schietclub

Rob (R@b)
De 47-jarige Alphons N. uit Heerlen die in de nacht van woensdag op donderdag zijn vrouw Sandra (34) en een haar 33-jarige vriend uit Sittard doodschoot, en vervolgens de hand aan zichzelf sloeg, was lid van een schietclub. Volgens de politie was N. lid van een schietvereniging uit Kerkrade. De schutter had een vergunning voor drie vuurwapens.

De reden voor zijn dodelijke woede zouden relatieproblemen zijn geweest. De vrouw woonde sinds kort in Landgraaf in bij haar ouders samen met haar 20 maanden oude dochtertje Shania. Nadat N. zijn vrouw en haar vriend had omgebracht kwam zijn schoonmoeder, die met de baby boven lag te slapen en de schoten had gehoord, naar beneden. Toen N. zijn schoonmoeder zag zette hij het pistool tegen zijn hoofd en haalde de trekker over.

Schietclub
Het is al de tweede keer dat een lid van een Kerkraadse schietvereniging een zwaar geweldsmisdrijf pleegt. In 1999 schoot Kerkradenaar Theo S. zijn ex-vriendin en moeder van zijn zoontje een kogel door het hoofd.

Na een soortgelijke incident in Kerkrade, waar ex-marinier en lid van een schietclub uit Tiel Paul S. vier mensen doodschoot, hebben de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA) en het ministerie van Justitie al overleg gevoerd.

De KNSA heeft nu een reeks maatregelen aangekondigd die al geruime tijd geleden opgesteld werden. De koepelorganisatie verscherpt de eisen voor het lidmaatschap en gaat het programma van eisen waaraan schietverenigingen in Nederland moeten voldoen, verzwaren. Op 1 januari, één jaar eerder dan gepland, beginnen twintig KNSA-controleurs met hun werkzaamheden.