Gevangenisstraffen voor Pitcairners

ChrisJX
Op het eiland Pitcairn in de Stille Oceaan zijn vier mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van twee tot zes jaar wegens misbruik van diverse meisjes en vrouwen. Twee andere verdachten moeten een taakstraf uitvoeren. De zes werden eerder deze week schuldig bevonden aan de aanklachten. Een zevende verdachte werd vrijgesproken.

De burgemeester van het eiland werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens vijf verkrachtingen. Zijn zoon werd veroordeeld tot zes jaar cel. Eén van de oudste eilandbewoners, een man van 78, kreeg twee jaar opgelegd in verband met twee verkrachtingen. Zijn zoon werd veroordeeld tot een taakstraf. Een vijfde man moet vijf jaar zitten en de postbode van het eiland moet een taakstraf uitvoeren.

De veroordeelden blijven echter op vrije voeten tot uitspraak is gedaan in hoger beroep. In deze zaak staat de vraag centraal of Groot-Brittannië überhaupt wel rechtsmacht heeft over het eiland. De bewoners zijn afstammelingen van de muiters van de Bounty en claimen dat hun voorvaderen zich juist aan Britse heerschappij wilden onttrekken.

Indien het vonnis geldig wordt verklaard, zullen de vier hun straf moeten uitzitten in een speciaal gebouwd cellenblok op Pitcairn. De eilandbewoners zijn echter bang dat dit desastreus zal zijn voor de economie, aangezien de veroordeelden degenen zijn die de boot bemannen die Pitcairn enigszins met de buitenwereld verbindt.