Bizarre wending moordzaak Nienke Kleiss

Rob (R@b)
Het begint er meer en meer op te lijken dat de in 2001 tot 18 jaar celstraf plus TBS met dwangverpleging veroordeelde Kees B., onschuldig in de gevangenis zit. Hij werd indertijd veroordeeld voor de moord op het Schiedamse meisje Nienke Kleiss (10) en poging tot moord op haar vriendje Maikel. Zij werden op 21 juni 2000 in het plaatselijke Beatrixpark aangevallen door een pedofiel. Maikel (nu 15 jaar) wist toen te ontkomen, door zich tijdens een wurgpoging en steekpartij voor dood te houden. Hij heeft echter wel een hersenbeschadiging opgelopen door de wurgpoging.

De Vlaardingse magazijnbediende Kees B. was één van eersten die Maikel tegenkwam toen hij uit de bosjes kwam. Maikel gaf de politie het signalement van een blanke man van tussen de 25 en de 35 jaar oud, met een opvallend pokdalig gelaat. Ondanks dat Kees B. daar totaal niet aan voldeed, kwam hij gedurende het onderzoek als verdachte in beeld. De politie ontdekte dat B. een verleden als kindermisbruiker had, en vond het zeer verdacht dat hij als één van de eersten op de plaats van delict voorbij kwam fietsen.

De toen 31-jarige Vlaardinger Kees B. ontkent aanvankelijk ook maar iets met de moord te maken te hebben. Als de druk tijdens de verhoren die volgen wordt opgevoerd, geeft hij toe dat hij de middag van de moord opgewonden was en naar het park was gegaan op zoek naar kinderen. Vier dagen na zijn arrestatie geeft Kees B. toe dat hij Nienke heeft omgebracht. Maar één dag later trekt hij die bekentenis weer in en stelt dat hij zwaar onder druk is gezet. Iets dat hij later altijd heeft volgehouden. De rechters hadden daar echter geen boodschap aan.

DNA
Onlangs werd echter serieverkrachter Wik H. uit Hoek van Holland opgepakt. Hij bekende ineens Nienke indertijd te hebben vermoord. Wik H. voldoet wel volkomen aan de beschrijvingen van de moordenaar die Maikel indertijd gaf (onder meer pokdalig gezicht). Probleem is echter dat er voor de moord op Nienke al iemand veroordeeld is. Nu afgenomen DNA bij H. wijst echter uit dat zijn DNA overeenkomt met dat van op de plaats delict gevonden sporen, zo hebben bronnen tegenover de Telegraaf onthuld. DNA van Kees B. matchte indertijd niet. De sporen werden destijds onder Nienkes vingernagels en op haar laars aangetroffen.

Deze bizarre ontwikkeling in de kindermoordzaak heeft verstrekkende gevolgen. Kees B. lijkt nu geheel onterecht vast te zitten. Insiders melden dat de paniek binnen de burelen van het Rotterdamse openbaar ministerie groot is. Justitie hangt een miljoenenclaim van Kees B. boven het hoofd en lijkt samen met de politie af te gaan omdat men compleet de verkeerde richting in heeft gerechercheerd.

Kees B. moet voorlopig nog geduld hebben. Eerst moet het doorslaggevend bewijs tegen Wik H. openbaar worden gemaakt. Dan zou minister Donner van Justitie op persoonlijke titel de vrijlating van B. goed moeten keuren. Bovendien moet er nog een rechtbank aan te pas komen om het vonnis van 18 jaar en tbs te vernietigen.

Wik H. heeft inmiddels al twee keer tegen de politie bekend dat hij Nienke heeft vermoord.

-
Zie ook het dossier op de site van Peter R. De Vries.

Berichten die eerder op FOK! verschenen hierover:
Verdachte van moord op Nienke ontkent
Moordenaar Nienke pleegde nog een moord?
17 jaar geëist tegen verdachte moord Nienke