Helft vuurwerkwinkels voldoet niet aan de eisen

Frank (Sc0rPi0n)
Icoon Binnenlands nieuwsUit een onderzoek van de VROM-inspectie blijkt dat minder dan 50 procent van de 1900 vuurwerkverkopers voldoet aan eisen die zijn vastgesteld in het vuurwerkbesluit. Één van die eisen is het aanwezig zijn van sprinklers, maar bij de meeste gevallen ontbraken deze.

In een brief van staatssecretaris Van Geel (Milieu) zijn alle gemeenten, provincies en politiekorpsen gevraagd delocaties waar vuurwerk opgeslagen ligt te controleren. Wie in november nog steeds niet voldoet aan de eisen, zal zijn handel niet mogen opslaan danwel verkopen.

Volgens een oudere steekproef is het bij de grootleveranciers, die meer dan 10.000 kilo opgeslagen hebben, nog slechter gesteld. Ongeveer 75 procent van hen voldoet niet aan de eisen. Ook hier is het ontbreken van sprinklers probleem de nummer één.

De eisen uit het vuurwerkbesluit zijn opgesteld na de vuurwerkramp in Enschede. Bedrijven die zich bezighouden met het (ver)handelen van vuurwerk hadden 2,5 jaar de tijd om hier aan te voldoen.