Ongewenst seksueel gedrag treft helft scholieren

Rob (R@b)
Scootmobiel en Sylv3r hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Uit een onderzoek van de studie Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht blijkt dat circa 50% van de jeugd van 15- en 16 jaar dader dan wel slachtoffer is van ongewenst seksueel gedrag. Het onderzoek werd gehouden onder 1.700 scholieren van veertien vmbo-, havo- en vwo-scholen verspreid over het land.

Van de geënquêteerde jongeren wordt 58% soms geconfronteerd met ongewenst seksueel gedrag. Het grootste deel daarvan is verbaal. Bijna 20% ervaart echter soms lichamelijk ongewenst seksueel gedrag. Gedwongen tot fysieke seksuele handelingen zegt 1% wel eens te zijn geworden. Jongens zijn relatief vaker dader, meisjes vaker slachtoffer. De onderzoekers zeggen geschrokken te zijn van de mate waarin seksueel ongewenst gedrag voorkomt.

Veel slachtoffers blijken overigens ook dader te zijn. Van de ondervraagden geeft 46% aan dat ze zich soms schuldig maken aan seksueel ongewenst gedrag. Vriendinnen noemen elkaar onderling gewoon ''slet'' en ''hoer''. De huidige jongerencultuur is erg seksueel ingesteld, zo concluderen de onderzoekers.