Finland minst corrupte land ter wereld

Gertjan (Kozzmic)
Icoon Algemeen nieuwsNet als in de vier voorgaande jaren is Finland uitgeroepen tot minst corrupte land ter wereld. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van anticorruptiewaakhond Transparency International (TI). Volgens TI is Bangladesh net als vorig jaar het meest corrupte land ter wereld. Het deelt die eerste plaats met Haïti.

Finland scoorde een 9,7 op een schaal van 0 tot 10. Nederland, dat zakte van een zevende naar een tiende plek, scoorde een 8,7. Nieuw-Zeeland, Denemarken, IJsland, Singapore, Zweden, Zwitserland, Noorwegen en Australië eindigden op de plaatsen twee tot en met negen. Landen als Nigeria, Myanmar, Tsjaad, Azerbeidzjan, Paraguay, Angola, de Democratische Republiek Congo, Ivoorkust, Georgië en Indonesië deden het nauwelijks beter dan de slechtst scorende landen Bangladesh en Haïti, die beide een 1,5 kregen.

Het grote geheim van Finland is dat de fiscus over alle informatie over alle bankrekeningen in het land beschikt. Een overzicht van belastingen, inkomsten en bezit van alle inwoners van het land wordt jaarlijks gepubliceerd. Niemand hoeft zich dus af te vragen waar zijn buurman het van doet, als die een nieuwe auto voor de deur heeft staan.