Buttiglione hekelt 'anti-christelijke inquisitie'

Bart (veekeend)
Icoon politiek buitenland nieuws De Italiaanse omstreden kandidaat-Europees Commissaris voor Justitie, Rocco Buttiglione, is van mening dat er momenteel een haatcampagne tegen hem gevoerd wordt. Daarbij verwijt Buttiglione een deel van het Europees parlement een "anti-christelijke inquisitie" te voeren. Een aantal europarlementariėrs is tegen zijn benoeming vanwege zijn religieuze overtuigingen.

Buttiglione, een conservatieve katholiek, deed zijn uitlatingen vandaag tijdens een vraaggesprek met de krant Corriere della Sera. "Het komt erop neer dat je je dient aan te passen aan een nieuwe leer, die gepaard gaat met een nieuwe ketterjacht en die dit maal tegen christenen is gericht. We lijken te worden geconfronteerd met een soort 'Berufsverbot' tegen christenen", zo zei hij. Daarbij zei hij het Duitse woord voor mensen die vanwege een bepaalde overtuiging niet meer in dienst van de overheid mogen werken.

Rocco Buttiglione wordt door veel leden van het EP als niet geschikt bevonden, vanwege zijn houding ten opzichte van de 'herenliefde'. Hij beschouwt homofilie als een zonde, en vrouwen dienen volgens hem om kinderen te baren. Het Parlement wil dat aankomend voorzitter Barroso van de Europese Commissie nu zelf conclusies trekt uit de negatieve aanbeveling over kandidaat-commissaris Buttiglione.

Komende week beslist aankomend voorzitter Barroso van de Europese Commissie wat er met de vroegere medewerker van de paus moet gebeuren.