Doden bij aanslagen in 'Groene Zone' Bagdad

Jeroen (steenz)
Icoon Irak nieuws Bij twee aanslagen in de zogenaamde 'Groene Zone' in Bagdad zijn tenminste acht mensen om het leven gekomen en een aantal mensen gewond geraakt. Over de nationaliteit van de slachtoffers is nog niet veel bekend, behalve dat er twee Amerikanen gedood zijn. De explosies vonden vijf minuten na elkaar plaats en volgens sommige bronnen zou het in tenminste één geval om een zelfmoordaanslag gaan.

De twee gedode Amerikanen maken deel uit van de zes doden die vielen bij een aanslag op een souvenirwinkel. Het is nog onduidelijk of het om militairen of om burgers gaat. Bij een andere explosie in het populaire 'Green Zone' café in de buurt kwamen ook twee mensen om het leven. Het is nog niet duidelijk om wat voor aanslagen het gaat, maar de autoriteiten gaan er van uit dat de bommen met de hand het complex in gebracht zijn.

De Groene Zone is een extreem streng beveiligd gedeelte van Bagdad, waar belangrijke instanties zoals de Iraakse regering en de Amerikaanse ambassade gevestigd zijn. Het gebied was vroeger een presidentieel paleis van Saddam Hussein. Er werken ongeveer tienduizend Irakezen in de tien vierkante kilometer die het gebied groot is.

Een dikke rookwolk stijgt op boven de Groene Zone
Een dikke rookwolk stijgt op boven de Groene Zone, vlak na de aanslagen

Het getroffen café
De ravage bij het getroffen café