NS-topman wil overleg bonden en kabinet

Jeroen (steenz)
Icoon Binnenlands nieuws A. Veenman, topman van de Nederlandse Spoorwegen (NS), heeft het kabinet en de vakbonden dringend opgeroepen te gaan onderhandelen. Hij deed dit in een brief, waarmee hij hoopt te voorkomen dat de bonden aanstaande donderdag het openbaar vervoer platleggen. Hiermee willen de bonden protesteren tegen het huidige kabinetsbeleid.

"In het belang van een miljoen dagelijkse treinreizigers roep ik u met klem op de trein niet te laten verworden tot speelbal van een conflict tussen kabinet en vakbonden," zo staat te lezen in de brief van Veenman. In de brief geeft hij verder aan begrip te hebben voor de posities van zowel het kabinet als die van de vakbonden. Eerder gaven de NS, de Consumentenbond en reizigersvereniging Rover al aan tegen de stakingsplannen van de vakbonden te zijn. "Reizigers zijn een te makkelijke prooi," aldus een woordvoerder van Rover.

Ook de organisatoren van de Studie Beurs, een beurs waar scholieren zich kunnen oriënteren op een vervolgstudie, zijn niet blij met de staking. De beurs wordt op de dag van de staking in Utrecht gehouden, dus de kans is groot dat er duizenden leerlingen de dupe van worden. De organisatie heeft dan ook de hulp van de Tweede Kamer ingeroepen in de hoop dat de stakingsdatum nog verplaatst kan worden.

Dit voorstel wordt gesteund door de VVD, maar de FNV heeft aangegeven de acties gewoon door te laten gaan. Eerder vandaag werd ook bekend dat er op 16 november een landelijke staking in het onderwijs zal plaatsvinden.