Van den Ende-leerstoel aan UvA

Paul (MOSA)
Joop van den Ende schenkt de Universiteit van Amsterdam (UvA) een leerstoel 'cultureel ondernemen'. Dit maakte hij gisteravond bekend tijdens de uitreiking van de IJ-prijs 2004 in Amsterdam. De leerstoel moet per 1 september 2005 worden ingesteld aan de Faculteit der Economische Wetenschappen. Van den Ende benadrukte dat cultuur een grote rol speelt binnen de Nederlandse economie, die verder versterkt moet worden met behulp van onderwijs en onderzoek.

De UvA houdt vooralsnog een slag om de arm, maar staat "welwillend en positief" tegenover het voorstel. Eerst zal echter bekeken moeten worden hoe het aanbod "wetenschappelijk kan worden ingevuld. Dat proces duurt minimaal een aantal maanden en de selectie van de kandidaat ook", aldus een woordvoerder van de Universiteit.

De kosten van de leerstoel bedragen ongeveer vijftigduizend euro. Van den Ende bekostigd dit met behulp van het prijzengeld van de IJ-prijs, 12.500 euro, en een bijdrage uit zijn eigen Van den Ende Foundation. Hij kreeg de prijs, die is ingesteld door de gemeente Amsterdam en accountant PriceWaterhouseCoopers, voor zijn bijdrage aan de economische ontwikkeling en promotie van Amsterdam.

Joop van den Ende
Joop van den Ende