Debat Cheney en Edwards fel maar onbeslist

Gertjan (Kozzmic)
Icoon US verkiezingen 2Het vice-presidentiële debat tussen de Republikein Dick Cheney en de Democraat John Edwards is vannacht uitgelopen op een stevige woordenstrijd. Uit de eerste peilingen blijkt geen duidelijke winnaar. Verschillende commentatoren meenden dat het debat duidelijker en directer was dan de strijd tussen de twee presidentskandidaten, vorige week.

"De mensen vonden Edwards enorm overtuigend", zei Mary Beth Cahill, campagneleider van Kerry. "Het was een geweldig debat, en ik vind dat de vice-president heeft gewonnen", zei Ken Mehlman, Bush' campagneleider. Irak was het belangrijkste onderwerp in de strijd tussen de beide running mates. Ook binnenlandse kwesties als het homohuwelijk, belastingen en Edwards' verleden als schadeadvocaat kwamen aan de orde.

Cheney richtte in de vlijmscherpe discussie keer op keer de pijlen op de Democratische presidentskandidaat John Kerry. De beste opmerking van de avond plaatste hij na de bewering dat Edwards en Kerry in de senaat tegen een extra uitgave van 87 miljard hadden gestemd onder druk van de anti-oorlogsretoriek van de Democraat Howard Dean. Cheney: "Als je al niet tegen Howard Dean bent opgewassen, hoe kun je dan Al Qa’ida weerstaan?" De onberekenbaarheid van Kerry had de vice-president even daarvoor getypeerd door te stellen: "Dan kun je in een debat van negentig minuten (met de president) wel heel erg stoer doen, het verdonkeremaant niet je staat van dienst van dertig jaar."

Dick Cheney en John Edwards
Dick Cheney (links) en John Edwards kruisten in Ohio de degens

Edwards liet zich echter niet uit het veld slaan. Hij stelde herhaaldelijk vast dat het een zootje is in Irak en hield voor dat Cheney en Bush Amerika onder valse voorwendselen in een oorlog hadden gestort. Edwards scoorde punten met een opmerking over de multinational Halliburton, een bedrijf waarvan Cheney bestuursvoorzitter was. Edwards herinnerde eraan dat het bedrijf werkte voor dubieuze regimes als die van Libië en Iran. Cheney stelde vervolgens de veelvuldige afwezigheid van Edwards in de senaat aan de orde door de senator van North Carolina 'mr. Afwezig' te noemen. Edwards stelde vervolgens het stemgedrag van Cheney aan de orde, door erop te wijzen dat de vice-president in het verleden tegen een tafeltje-dek-je programma voor ouderen stemde, tegen een herdenkingsdag voor Martin Luther King en tegen een resolutie die vroeg om de vrijlating in Zuid-Afrika van Nelson Mandela.

De geringe politieke ervarenheid van Edwards -hij diende slechts één termijn als senator- deed Cheney een opmerking plaatsen over de waarde van de woorden van de Democraat. "Uw retoriek zou een stuk geloofwaardiger zijn als er een staat van dienst is die dit ondersteunt. En die is er niet", aldus de vice-president. Edwards pareerde adrem. "Een ding dat duidelijk is, is dat een lange C.V. niet gelijk staat aan een goed beoordelingsvermogen." Aanstaande vrijdag staat het volgende debat tussen George Bush en John Kerry op het programma. De verkiezingen zijn op 2 november.