[update] Eerdmans is (bijna) 'klaar' met de LPF

Gertjan (Kozzmic)
Kamerlid Joost Eerdmans heeft het gehad met de LPF. De jongste ontwikkelingen, waarin de fractie eerst uit elkaar leek te spatten om vervolgens toch te besluiten gezamenlijk verder te gaan, hebben de politicus doen besluiten zijn fractiegenoten de rug toe te keren. De poging van Mat Herben om Kamerfractie en partij aan elkaar te lijmen noemt Eerdmans een verloren strijd.

"De LPF is kapot, ik ben daar klaar mee", reageerde Eerdmans vanmiddag na afloop van het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. Eerder vandaag was in zijn fractie besloten dat Gerard van As Herben zal opvolgen als fractievoorzitter. De rol had Van As tijdens het vragenuur al op zich genomen.

De verwachting is dat Eerdmans zich zal aansluiten bij het afvallige VVD-Kamerlid Geert Wilders. De LPF'er wilde vanmiddag echter nog geen duidelijkheid verschaffen over zijn politieke toekomst. "Ik sluit niets uit. Er zijn een aantal grote spelers op de rechterflank. Daar ga ik mij op beramen."

Joost Eerdmans
Joost Eerdmans heeft het (toch nog niet) gehad met de LPF

Update 0:38 uur
Ook Joost Eerdmans blijft vooralsnog deel uitmaken van de LPF-fractie. Opportunistische overwegingen lijken daarbij een belangrijke rol te hebben gespeeld. "Als lid van een fractie van acht mensen krijg je in de Kamer vijftien minuten spreektijd. Als eenling een minuut", reageerde Eerdmans vanavond in Den Haag Vandaag,

Volgens Eerdmans gaat elk lid van de huidige fractie vanaf de kerstdagen op zoek naar nieuw politiek onderdak. Als mogelijke politieke partners voor de toekomst noemt hij de lokale politici Pastors en Sörensen van Leefbaar Rotterdam en ex-VVD'er Geert Wilders. Die laatste wilde voor de camera's niet ingaan op een mogelijke samenwerking met Eerdmans. "Ik voer de onderhandelingen met eventuele partners liever achter de schermen", aldus Wilders.

-
Precies een jaar geleden had FOK! een interview met Joost Eerdmans. Naar aanleiding van dit interview ging Eerdmans in het politieke forum van FOK! met users in discussie.