Nieuwe uitvinding tegen ramkraken

Anthony (Fe2O3)
Ali Salami had ons via de nieuws-submit te melden:

De FOK!kers die van plan waren in de toekomst van beroep ramkraken te gaan uitvoeren moeten snel zijn. Het Belfeldse bedrijf Europe Look BV beweert namelijk een gevelafsluiting te hebben uitgevonden die het kraken ervan onmogelijk maakt. Een wereldprimeur, zo stelt het bedrijf.

Het afgelopen jaar is het aantal ramkraken sterk gestegen. Werden er in 2003 nog tien kraken per week uitgevoerd, momenteel gaat het om gemiddeld vijftien. Vorig jaar was de schade twintig mijoen euro, een enorme schadepost voor juweliers, fotozaken, banken en daarmee de overheid en verzekeraars.

Het nieuwe systeem moet aan deze criminaliteit een einde maken. De transparante gevel, die in samenwerking met DSM is ontwikkeld, kan niet barsten en bezit daarbij nog een aantal handige eigenschappen. Zo werkt de stof brandvertragend en splintert en verkleurt het niet. Daarbij biedt de coating die op de gevel zit een uitkomst tegen graffiti en kan men door de transparantie ook na sluitingstijd een blik op het handelswaar werpen.

Het bedrijf deed vrijdag een test waarbij een auto van 1150 kilo met een snelheid van veertig kilometer per uur tegen het scherm aanreed. Het scherm hield de aanval. De meeste ramkraken worden echter 'slechts' uitgevoerd met auto's tot duizend kilo en met een snelheid tot twintig kilometer per uur.