17-jarige scholier bedreigde Kamerlid

Rob (R@b)
ReadMe had ons via de nieuws-submit te melden:

De 17-jarige Atheneum-scholier van het Zeldenrust-Steelantcollege in Terneuzen die afgelopen week werd opgepakt is gisteren door de kinderrechter voor tien dagen in voorlopige hechtenis gesteld. Zijn 15-jarige vriend is wel vrijgelaten. Beiden worden door het OM verdacht van het voorbereiden van brandstichting. De jongen die nu vast moet blijven zitten wordt bovendien beschuldigd van bedreiging van een lid van de Tweede Kamer en opruiing.

De advocaat van de 17-jarige jongen had de kinderrechter gevraagd of zijn cliënt ook naar huis mocht. Hij zit in zes-vwo en binnenkort beginnen de eerste tentamens. De kinderrechter vond de feiten waarvan hij verdacht wordt echter te ernstig en stond dat daarom niet toe. Justitie heeft niet bekend gemaakt welke parlementariër door de 17-jarige is bedreigd. Evenmin welke panden het doelwit zouden zijn van de voorgenomen brandstichting.

De politie vond in het ouderlijk huis van de oudste verdachte in Sas van Gent onder meer kunstmest. In combinatie met andere stoffen kan daarmee een bom gemaakt worden. Zijn vader stelt echter dat de kunstmest afkomstig is uit de fabriek waar hij werkt en bedoeld is voor in de tuin.

Gisteren zei de Marokkaanse familie van de 17-jarige verdachte in een openhartig interview met de Provinciale Zeeuwse Courant niet te snappen waarom hun zoon en broer was aangehouden. Volgens hen was er niets mis met de knaap. Het Algemeen Dagblad meldt nog dat de jongen op het Zeldenrust-Steelantcollege bekend staat als een maatschappijkritische leerling, met grote belangstelling voor de islam. ''Maar hij is niet extremistisch ingesteld. Vorig jaar heeft deze jongen onze school vertegenwoordigd in het Europees Jeugdparlement in Den Haag. Daar sturen we geen leerlingen heen die we niet vertrouwen'', aldus plaatsvervangend rector J. de Jonge.