Seksschandaal op eiland Pitcairn

kLowJow
Pitcairn, een afgelegen eilandje in de Stille Oceaan, is in rep en roer. Zeven mannen van het eiland, de helft van de mannelijke populatie, staan de komende zes weken terecht wegens seks met minderjarige meisjes in de eerste rechtszaak op het eiland in meer dan twee eeuwen tijd.

Op het eiland, formeel Brits grondgebied, heerst een afwijkende seksuele moraal. Meisjes worden vanaf hun twaalfde tot seks gedwongen met meerdere mannen en krijgen soms al op 14-jarige leeftijd kinderen. Niets mis mee, aldus de eilandsraad, "de geslachtsrijpe leeftijd is hier altijd 12 geweest en seks doet hen geen kwaad".

De Britse justitie werd op de hoogte gebracht van de situatie op het eiland toen enkele vrouwen het gedrag van de mannen niet meer pikten en hierover klaagden tegen een Britse politieagente die stage liep op het eiland. Een invasie van 26 rechters, advocaten, aanklagers en gerechtsdienaars uit Nieuw-Zeeland was het gevolg.



Pitcairn is het eiland waar de muiters van de Bounty in 1789 hun toevlucht namen. Aangevuld met een groep Polynesische mannen en vrouwen zijn ze er in geslaagd de populatie op het eiland in stand te houden. De 44 huidige bewoners willen eigelijk niets met Groot-Brittannië te maken hebben, en stellen dat de Britten geen rechtsbevoegdheid over het eiland hebben. "Christian en zijn mannen staken de Bounty in brand en vernietigden het schip. Het was een beslissende daad. Zij waren wel de laatste die wilden dat het eiland onder Brits bestuur zou vallen", aldus Paul Dacre, één van de advocaten van de beklaagden.