Reacties op troonrede

Reya
Hieronder kun je de reacties op de Troonrede 2004 van een aantal politieke partijen lezen.

Partij van de Arbeid

De PvdA ergert zich vooral aan het "hooghartige" gedrag van het kabinet. Volgens Wouter Bos "dendert het kabinet maar door, zonder te luisteren". De PvdA-fractieleider is van mening dat het kabinet op deze manier alleen maar mensen tegen zich in het harnas jaagt.

Ook weerspreekt Bos de mening van het kabinet dat de huidige koers de enige is die in dit economische tij te varen valt. Hij is er verontwaardigd over dat er "veel wordt afgebroken, maar weinig wordt opgebouwd". Hij noemde hierbij als voorbeelden de ingrepen in de sociale zekerheid en werknemersrechten.

Christen Democratisch Appèl

Het CDA is blij met de inhoud van de Troonrede. Volgens Maxime Verhagen straalt de Troonrede vertrouwen uit en heeft het kabinet visie op de toekomst. De CDA-fractievoorzitter is verder van mening dat Nederland in de toekomst "goedkoper, slimmer en actiever " moet worden om internationaal bij te benen. Hij ziet genoeg daadkracht in de Troonrede om dat te bewerkstelligen.

Verhagen ziet loonmatiging als noodzakelijk, omdat Nederland anders achterop zou raken vergeleken met andere landen. Ook is hij positief over de economie, en vindt hij dat de huidige koers aangehouden moet worden. Ook verdedigt hij de ingrepen in de sociale zekerheid. Verhagen meent dat er inderdaad regelingen vervallen, maar dat mensen ook dingen terugkrijgen. Hij begrijpt de onzekerheid bij mensen, maar zegt in het kabinetsbeleid een "helder doel" te zien.

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie

Net als het CDA is de VVD het op grote lijnen met het kabinetsbeleid eens. Jozias van Aartsen meent dat Nederland "door een periode van hervorming heen moet komen". De VVD-fractievoorzitter prijst ook de extra uitgaven die op het gebied van veiligheid, zorg en bestrijding van jeugdwerkloosheid worden gedaan.

Wel zet de VVD kanttekeningen bij het kabinetsbeleid. Zo is de VVD tegen het afschaffen van het grijze kenteken, vinden de liberalen dat de regering moet investeren in Onderwijs en betreuren ze de teruggang in het aantal politiemensen, aangezien de VVD juist de "zichtbare veiligheid" wil opschroeven.

De Socialistische Partij

De SP verzette zich tegen het kabinetsbeleid door middel van het wegblijven alle SP-parlementariërs bij de troonrede. De parlementariërs mengden zich tussen de demonstrerende menigte op het Spuiplein. Jan Marijnissen verklaarde dat hij medelijden had met de koningin, "omdat ze een troonrede moest voorlezen die door Balkenende is opgesteld".

De SP diende, net als de PvdA en GroenLinks, een tegenbegroting in. De voornaamste speerpunten hiervan waren het verhogen van de lonen en het behouden van werknemersregelingen. Ook keerde de SP zich tegen de no-claimregeling in het Ziekenfonds. De SP wil bezuinigen op defensie en de Betuwelijn en wil de lasten voor mensen met een hoog inkomen verhogen. Hiermee hoopt de SP ook het grijze kenteken te redden.

GroenLinks

GroenLinks keert zich in de eerste plaats tegen de stijl van het kabinet. De linkse milieupartij verwijt het kabinet harde confrontatiepolitiek te bedrijven, zonder de dialoog aan te gaan met de maatschappij. Volgens GroenLinks worden huisartsen, kleine ondernemers, leraren en milieubeweging buitenspel gezet. Ook zou het kabinet rechtvaardigheid voor slagvaardigheid hebben ingeruild. De oppositiepartij geeft hierbij als voorbeeld het "sociale ministelsel".

Ook GroenLinks diende een tegenbegroting in, en ging hierbij prat op de creatie van 50.000 extra banen. Volgens Femke Halsema zorgt het kabinet met haar beleid alleen maar voor een grotere economische crisis in Nederland. Ook verwijt Halsema het kabinet een gebrek aan daadkrachtigheid bij de nota's Mobiliteit en Ruimte. Ze geeft hierbij als voorbeelden de gasboringen in de Waddenzee, de kokkelvisserij en de geluidsoverlast bij Schiphol. Volgens de GroenLinks-fractievoorzitter had het kabinet allang perk en paal aan deze praktijken moeten stellen.

Democraten 66

Boris Dittrich toonde zich vrij optimistisch over de Miljoenennota, maar zette ook enkele kritische kanttekeningen bij het kabinetsbeleid. Zeker op het gebied van Onderwijs wil D66 het één en ander veranderen. Zo zou het kabinet minder moeten bezuinigen en zou de kenniseconomie meer gestimuleerd moeten worden.

Wel was Dittrich positief over de hervorming van het zorgstelsel. Hij ziet het als een taak van de overheid om de zorg "bereikbaar en toegankelijk" te houden, en ziet de huidige hervormingen als een facet daarvan. Ook juicht hij de veranderingen in het belastingsstelsel toe. De kleinste regeringspartij zou het belastingsstelsel het liefst nog wat verder "vergroenen".

Overige politieke groeperingen

De LPF is van mening dat het kabinet "te veel bezuinigt op Jan Modaal". De Fortuynisten zien liever een inperking van de subsidiestroom, het verlagen van het budget voor ontwikkelingssamenwerking en versnelde gaswinning. De kleine christelijke partijen SGP en ChristenUnie zijn voornamelijk verontwaardigd over de ingrepen in de zorg. De Groep Wilders wilt net zoals de LPF minder subsidies verstrekken en de ontwikkelingssamenwerking helemaal te schrappen. Dit zou ten goede moeten komen aan veiligheid. NieuwRechts wil ook meer geld om de modale Nederlander te helpen en voor veiligheid, en geen geld meer uitgeven aan multiculturele projecten.