CDA'er leidt toetreding Turkije in parlement

Rob (R@b)
Lijsttrekker Camiel Eurlings van de Europese fractie van het CDA is namens het europarlement benoemd tot opsteller van een rapport over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie (EU). Eurlings moet het voortouw nemen bij het zeggen van ''ja'' of ''nee'' tegen het toelaten van Turkije tot de toetredingsonderhandelingen.

Een eventuele toetreding lijkt hiermee een Nederlands onderonsje te worden. In december moeten namelijk de Europese regeringsleiders onder voorzitterschap van premier Balkenende definitief de knoop doorhakken over de toetreding. En in het europarlement is de Nederlander Lagendijk van GroenLinks de voorman van de delegatie die contact onderhoudt met Turkse parlementsleden.

EurlingsEurlings zei vandaag dat hij wil controleren of het rapport van de Europese Commissie over Turkije, dat begin oktober uitkomt, inhoudelijk klopt. Het land moet voldoen aan het volledig respecteren van de mensenrechten, mag niet meer martelen,, en de rol van het leger moet zijn teruggebracht tot proporties die normaal zijn binnen de EU.

De CDA'er liet weten de vraag of Turkije überhaupt wel bij de EU hoort, gepasseerd te vinden: ''Sommigen ontkennen wel heel makkelijk dat Turkije al in 1999 kandidaat-lid is geworden. Anderzijds mag dat niet een reden zijn om niet kritisch te zijn.''

Het europarlement heeft overigens voorlopig alleen maar een adviesfunctie. Wanneer Turkije daadwerkelijk lid van de EU wordt - en dat is waarschijnlijk niet voor 2015 - is instemming van het parlement nodig.

Historie
In 1963 sloot Turkije een associatieverdrag met de voorloper van de Europese Unie (EU), de Europese Economische Gemeenschap (EEG), en kreeg het land uitzicht op een volwaardig lidmaatschap. ''Als de Turken voldoen aan de grondbeginselen van het Verdrag van Rome (1957), wordt de mogelijkheid van een toetreding onderzocht'', zo vermeldde het associatieverdrag indertijd.

De Turken deden pas in 1987 een officiële aanvraag. In 1990 kreeg Turkije van de EU te horen dat gezien de val van het communisme op dat ogenblik niet aan nieuwe onderhandelingen over het lidmaatschap begonnen kon worden. Pas in 1999 werd Turkije officieel kandidaat-lid van de EU. Eind 2004 dienen de lidstaten van de Europese Unie een besluit te nemen over een startdatum voor toetredingsonderhandelingen met Turkije over een EU-lidmaatschap.