Eerste militaire-raket vertrok uit Nederland

Rob (R@b)
Het is vandaag precies 60 jaar geleden dat er op aarde de eerste operationele raket werd gelanceerd. Dat gebeurde niet in Rusland, niet in Amerika en niet in Duitsland, maar in Nederland. Om precies te zijn in Wassenaar. De eerste raket was wel van Duitse makelij en door een Duitser ontworpen. Het betrof een Duitse Aggregat -4 (A-4) raket, in de volksmond V-2 (Vergeltungswaffe –2) genoemd. De raket werd op 8 september 1944 om 18.30 uur in Wassenaar vanaf een mobiel lanceerplatform afgeschoten in de richting van Londen. Om 18:35 vertrok een tweede projectiel vanuit Wassenaar richting Engeland. Eén van de twee kwam neer op Staveley Road in Chiswick, een wijk in het westen van Londen, waar drie doden en zeventien gewonden vielen.


In totaal lanceerden de Duitsers in de Tweede Oorlog 4.320 V-2’s. De meesten vanaf Nederlands grondgebied. Op Engeland werden 1.054 raketten afgevuurd, waarvan er 517 in Londen terecht kwamen. Op Antwerpen, toen al in handen van de geallieerden, kwamen er meer dan 1.600 terecht. Vanuit België werden onder meer V2's afgevuurd op Parijs.

De V2-raketten stelden militair gezien eigenlijk niet veel voor, maar zorgden onder de burgerbevolking voor veel angst en leed. De raket werd niet nauwkeurig bestuurd, dus van precisie- bombardementen was geen sprake. Er werd alleen zo nauwkeurig mogelijk in de juiste richting gelanceerd. Vervolgens werd, meestal op een hoogte van ongeveer 40 kilometer, door een klokmechanisme de brandstoftoevoer naar de motor afgesloten waardoor de met explosieven geladen raket naar beneden stortte. De V-2’s waren wel demoraliserend: de regen van raketten, die zonder waarschuwing insloegen, zaaide onnoemelijk veel ellende en paniek.

De raket die in Wassenaar gelanceerd werd was de eerste die gebruik maakte van vloeibare brandstoffen: ethylalcohol en vloeibare zuurstof. De V2 was 14 meter hoog, bij de start 13.000 kilo zwaar, en had een stuwkracht van 25 ton. Onder de neuskegel zat een springlading van 1.000 kilo TNT. De raket beschreef, na verticaal te zijn gelanceerd, een ballistische baan die tot 90 kilometer hoogte reikte en een afstand van 280 kilometer overbrugde. De raket was ontworpen door de pas 25-jarige briljante Duitse ingenieur Wernher von Braun. De Amerikanen die Von Braun aan het einde van de oorlog arresteerden, wisten niet hoe snel ze de man die de techniek van raketten beheerste moesten inlijven. Veel later zou hij in Amerika de grote man worden achter de Saturnus-5, die mensen naar de maan bracht. Gedurende zijn leven, hij stierf in 1977, was hij in de VS een nationale held. Zijn nazi-verleden, alsmede dat hij ingezet werd voor militaire projecten, hielden de VS gedurende zijn leven succesvol stil.

Vanavond werd om 18.35 in Wassenaar een gedenksteen onthuld op de plaats waar de eerste V-2’s werden gelanceerd. Ook op Staveley Road in Chiswick, waar de eerste insloeg, werd vandaag een plechtigheid gehouden.


Dubbele V2-lancering nabij Den Haag

-
V2-platform.nl
Zeer uitgebreide site over V2-raketten.
Meer over Werner von Braun.