Zendschip Veronica mogelijk naar Scheveningen

Rob (R@b)
Het oude zendschip van voormalig zeezender Radio Veronica komt wellicht in de haven van Scheveningen te liggen. Het gaat om het tweede en meest bekende zendschip van Veronica, de Norderney wat van 1964 tot en met 31 augustus 1974 in gebruik was, de dag dat Veronica moest stoppen van de overheid; de zogenaamde anti-piratenwet werd toen van kracht. Het eerse zendschip, de Borkum Riff, dat van 1959 tot 1964 werd gebruikt, is allang gesloopt.

Het oude zendschip, dat al jaren dienst doet als drijvend partyschip annex discotheek, ligt nu in Antwerpen. De stichting Norderney, die het culturele en historische erfgoed van Radio Veronica uit de periode 1959 - 1974 wil conserveren, heeft een oproep gedaan op de Haagse gemeentepolitiek om mee te werken aan de terugkeer van het schip. De stichting wil de voormalige zendboot ombouwen tot een museum over de geschiedenis van zeezenders. In de jaren zestig en zeventig (tot in de jaren 80 aan toe) dreven er talloze op de Noordzee, zoals Caroline, Radio London (Big L), Mi-Amigo en Noordzee.

De Haagse gemeenteraad is enthousiast over het museumplan. De partijen CDA en PPS (Politieke Partij Scheveningen) zijn bereid om te praten over een verlaging van de liggelden. Mogelijk wordt de Norderney dit jaar nog versleept van Antwerpen naar Nederland.

Zendschip de 'Norderney' waarmee Veronica tot 31-8-1974 uitzond vanaf de Noordzee op 192 en 538 meter middengolf

-
Website Stichting Norderney, met heel veel geschiedenis info (zie onder historie).