Geen hoofddoekproblemen 1ste dag Frankrijk

Bart (veekeend)
Icoon Buitenlands nieuws De start van het verbod op hoofddoekjes op openbare scholen in Frankrijk heeft niet geleid tot problemen, zo meldt het ministerie van Onderwijs vandaag. Vandaag was de eerste lesdag voor alle Franse scholieren.

Hoewel diverse moslima's gesluierd naar school gingen, waren ze bereid hun hoofddoeken af te doen. Dit is conform de nieuwe regels van de wet, die het dragen van opzichtige religieuze symbolen als hoofddoeken, keppeltjes en kruizen op openbare scholen verbied. In Straatsburg waren twee meisjes niet bereid hun hoofddoek af te doen, waarop hen de toegang tot het klaslokaal werd geweigerd.

In dezelfde stad betoogden vijftig mensen tegen de wet. Ze beklemtoonden dat het protest niets van doen heeft met de eis van de gijzelnemers van de twee Franse journalisten in Irak. De gijzeling verstomt momenteel de discussie rondom de hoofddoekjeswet.


Voor de invoering van de wet, die het dragen van opzichtige religieuze symbolen verbiedt, protesteerde de moslimgemeenschap hevig. De laatste dagen echter benadrukten veel moslimleiders hun begrip voor de rechtsstaat en de wet.