Premier komt op voor islamitisch onderwijs

Rob (R@b)
Islamitische scholen moeten in Nederland gewoon opgericht kunnen blijven worden, zo heeft premier Balkenende vandaag laten weten op de tweede dag van het Integratie-debat. De minister-president zei dat dit een grondrecht is waaraan niet mag worden getornd.

Volgens Balkenende houdt de Onderwijsinspectie er toezicht op dat het onderwijs op dergelijke scholen van goede kwaliteit is en dat de school goed voorbereidt op deelname aan de Nederlandse samenleving.

Een acceptatieplicht - scholen verplichten bepaalde leerlingen te accepteren - komt er ook niet zo zei Balkenende. Dit raakt volgens hem namelijk de kern van artikel 23 van de grondwet, dat de onderwijsvrijheid garandeert. Alle linkse partijen hadden aangedrongen op een acceptatieplicht. Maar volgens de premier is er absoluut geen sprake van grootschalige weigering van allochtone kinderen in het bijzonder onderwijs. Een voorstel van de SP, dat artikel 23, en dus het bijzonder onderwijs, geheel wilde afschaffen, verwees Balkenende naar de prullenmand.

Balkenende verwees verder naar maatregelen die het kabinet in de maak heeft om de scheiding tussen zwarte en witte scholen tegen te gaan. Zo moeten scholen en gemeenten verplicht met elkaar gaan overleggen en niet vrijblijvende afspraken maken. Welke afspraken dat precies moeten zijn, zei de premier niet. Ook gaf hij aan een bekostigingssysteem in te willen voeren om daarmee de segregatie op scholen tegen te gaan.


Grondrecht