Man zat 17 jaar onterecht in de cel

Robert (RRRobert)
Paka had ons via de nieuws-submit te melden:

Opnieuw heeft DNA-analyse er voor gezorgd dat een Amerikaan werd vrijgepleit van een verkrachting, waarvoor hij reeds zeventien jaar in de cel had gezeten.

De nu 44-jarige Clarence Harrison werd in 1987 tot levenslang veroordeeld wegens verkrachting. Die veroordeling kwam destijds voornamelijk tot stand op grond van verklaringen van het toen 25-jarige slachtoffer, dat hem vanaf politiefoto's en tijdens het proces aanwees als de dader. Harrison zelf beweerde echter onschuldig te zijn en zocht daarvoor de steun van het Georgia Innocence Project. Dit project is twee jaar geleden opgestart met als doel mensen die vermoedelijk onterecht zijn veroordeeld in strafzaken, vrij te krijgen.

De rechtspraak in de Verenigde Staten staat de laatste jaren in toenemende mate onder druk, vanwege het feit dat er regelmatig verdachten door een lekenjury, ondeskundige advokaten en een soms vooringenomen rechterlijke macht, onschuldig achter de tralies zijn verdwenen. Zo werd er vorige maand nog een man op vrije voeten gesteld, nadat deze reeds 22 jaar in de cel had doorgebracht. Ook hij werd vrijgepleit nadat een DNA-test werd afgenomen.

In de afgelopen jaren zijn er zo reeds vele mensen vrijgekomen die onterecht in de cel zaten, of soms zelfs de doodstraf 'uit'zittend, wat vooral de anti-doodstraf lobby heeft gesterkt in hun voornemen er naar te streven om deze strafmaatregel te laten verdwijnen.