[update] Hulpverleners Sudan vrijgelaten

Jeroen (steenz)
Icoon Buitenlands nieuws In de Sudanese regio Darfur zijn 22 hulpverleners door rebellen ontvoerd. Dat heeft de Sudanese regering dinsdag verklaard. Eerder deze week werden ook al acht Sudanese medewerkers van een internationale hulporganisatie ontvoerd.

De 22 hulpverleners waren betrokken bij een vaccinatieprogramma. Ze werden ontvoerd in de buurt van Nyala, de hoofdstad van Zuid-Darfur. Volgens de regering zijn de ontvoeringen het werk van leden van de Recht- en Gelijkheidsbeweging (JEM), maar er is nog geen onafhankelijke bevestiging van de ontvoering.

Volgens een woordvoerder van minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking zijn er geen Nederlanders onder de ontvoerden. De minister zal later vandaag met een reactie komen.

Update 18:40
Een woordvoerster van minister Van Ardenne zegt dat de 22 Sudanese hulpverleners inmiddels zijn vrijgelaten. Nederlandse diplomaten hebben dat in de hoofdstad Khartoum gehoord van veiligheidsmensen van de Verenigde Naties.

De 22 werden ontvoerd in een gebied dat in handen is van SLA–rebellen. Het SLA (Sudanese Bevrijdingsleger), is één van de twee Afrikaanse rebellenbewegingen die vechten tegen de Arabische Janjawid-milities. De andere rebellengroepering is de JEM.

Zeven andere Sudanezen, werkzaam voor het Wereldvoedselprogramma WFP en de Rode Halve Maan worden nog altijd vermist.