Nederlander pessimistisch over lot arme landen

Jeroen (steenz)
Icoon Algemeen nieuws Nederlanders staan pessimistisch tegenover het lot van arme landen. Ze hebben er weinig vertrouwen in dat armoede, honger en de verspreiding van dodelijke ziektes zoals AIDS snel minder zullen worden. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO).

Van de duizend ondervraagden dacht slechts 5 procent dat het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft in 2015 gehalveerd zou zijn. Driekwart van de ondervraagden was er van overtuigd dat dit niet het geval zou zijn.

Over honger en ondervoeding dachten de ondervraagden iets minder negatief. 13 procent van de ondervraagden dacht dat het aantal mensen met honger in 2015 gehalveerd zou zijn, en 56 procent dacht van niet.

Dit negatieve beeld over de toekomst van arme landen betekent ook dat steeds meer mensen willen dat Nederland meer geld in ontwikkelingshulp gaat steken. Nu willen 34 procent van de mensen zo'n extra investering, terwijl dat in 1998 slechts één op de vijf mensen dit wilden.

Agnes van Ardenne, de minister van Ontwikkelingssamenwerking, kwam ook niet al te best uit het onderzoek. Slechts 5 procent van de mensen wist haar naam spontaan op te noemen als verantwoordelijke minister. Bij haar voorgangers lag dat percentage beduidend hoger; 33 procent van de mensen wist destijds Eveline Herfkens te noemen en Jan Pronk werd zelfs door 40 procent van de mensen genoemd.