Nieuwe orkaan mogelijk richting Florida

Gertjan (Kozzmic)
De inwoners van de Amerikaanse staat Florida hebben maar weinig tijd om bij te komen van de vernielzucht van orkaan Charley. Boven de Atlantische Oceaan is een nieuwe orkaan in aantocht, die momenteel recht op de Bahama's afstevent en vervolgens mogelijk richting Florida zou kunnen komen. Dat meldt het National Hurricane Center.

De orkaan Frances kent windsnelheden van zo'n 190 km per uur, waarmee het tot de categorie 3 wordt gerekend. De hoogste klasse is klasse 5, met windsnelheden boven de 248 kilometer per uur en een stormvloed die de 5,4 meter boven normaal overstijgt. Charley was een categorie 4 orkaan, en veroorzaakte grote schade in Florida. Vermoedelijk is het de op één na kostbaarste orkaan uit de geschiedenis van de Verenigde Staten, met een geschatte materiële schade van 7,4 miljard dollar. Minimaal twintig personen kwamen om het leven.

Hevig orkaanseizoen
In dit orkaanseizoen is Frances al de derde grote orkaan voor het gebied Atlantische Oceaan, Caribische Zee, Golf van Mexico. Het hoogtepunt van het seizoen, dat loopt van 1 juni tot 1 december, ligt meestal rond 10 september. Het National Hurricane Center spreekt van een hevig orkaanseizoen. “Het is opmerkelijk dat het orkaanseizoen al in augustus drie hevige orkanen telt. Dat is niet iets wat ieder jaar gebeurt”, aldus meteoroloog Lixion Avila. Behalve de orkanen zijn dit seizoen ook al acht tropische stormen geteld.

Orkaan Frances ontwikkelt zich boven de Atlantische Oceaan
Orkaan Frances ontwikkelt zich boven de Atlantische Oceaan