Geldboete voor malloot marathon

Jorrit (Flem)
Cornelius Horan is veroordeeld tot een boete van 3.600 euro en een voorwaardelijke celstraf van één jaar. De man verstoorde gisteren de marathon van de Olympische Spelen in Athene door enkele kilometers voor het einde het parcours op te komen en de Braziliaanse koploper Vanderlei de Lima hardhandig van de weg af te duwen.

Bij het vonnis hielden de drie rechters rekening met de verwarde geestelijke toestand van de oud-priester. Bronnen meldden eerder al dat de man de hele dag in een kroeg zou hebben doorgebracht. Horan kreeg te verstaan dat als hij in de komende drie jaar een Griekse wet overtreedt hij een jaar de cel in gaat.

Lima zei na afloop erg bang geweest te zijn: "Ik schrok heel erg. Ik was vooral bang dat hij een mes of ander wapen bij zich had", aldus de Braziliaan, die uiteindelijk derde werd. De marathonloper denkt dat hij goud had gewonnen als de man het parcours niet opgekomen was: "Het heeft me het goud gekost. Maar ik ga niet mijn hele leven huilen. Brons is heel mooi, een fantastische prestatie in zo'n grote marathon."

De Ier Horan verstoort vaker sportevenementen. Vorig jaar liep hij het circuit op bij de Formule 1-GP van Groot Brittannië en zorgde hij aldaar voor gevaarlijke situaties. Voor dat geintje moest hij twee maanden brommen.


Cornelius Horan wordt aangehouden