D66: Analfabete allochtone bruiden weren

Rob (R@b)
D66 wil dat buitenlandse bruiden en bruidegoms die analfabeet zijn, geen Nederlandse verblijfsvergunning meer mogen krijgen. Volgens D66-leider Boris Dittrich zijn de strenge kabinetsmaatregelen om de integratie van allochtonen te bevorderen niet voldoende. Nieuwkomers moeten straks via een toets op de Nederlandse ambassade in het land van herkomst aantonen dat men iets van Nederland afweet. Maar daarmee voorkom je volgens D66 niet dat er ook analfabeten naar ons land komen.

De partij van Dittrich heeft een plan opgesteld dat er op neerkomt dat iedere nieuwkomer, die via huwelijksmigratie naar ons land wil komen, moet aantonen dat hij een opleiding in zijn land van herkomst heeft gevolgd of een beroep kan uitoefenen. Lukt dat niet, dan moeten ze eerst een door hen zelf betaalde opleiding in hun thuisland gaan volgen, voordat zij in Nederland worden toegelaten.

Schotel
Dittrich zegt dat de extra eis er moet komen omdat analfabeten bijvoorbeeld alleen Turks en Marokkaans en spreken. ''Vervolgens gaan ze thuis via hun schotel naar tv-uitzendingen in hun moedertaal kijken. Hun boodschappen doen ze in Turkse winkeltjes om de hoek. Er is voor hen geen enkele noodzaak om Nederlands te spreken en dat moeten we zien te doorbreken'', aldus de D66-leider.

D66 wil ook dat allochtone ouders veel meer gaan meehelpen bij de verenigingsactiviteiten. ''Veel ouders van allochtone kinderen blijken tot groot ongenoegen van andere ouders vaak niets te doen aan vrijwilligerswerk. Daar moet verandering in komen''. Dittrich wil dat de ouders op de een of andere manier gestimuleerd gaan worden dat ze participeren in de verenigingsactiviteiten.

Verder vinden de sociaal-democraten dat iedere Nederlandse gemeente het recht moet hebben om in bepaalde wijken inkomenseisen te stellen aan nieuwe inwoners. Iemand moet bijvoorbeeld minimaal 120% van het minimumloon verdienen voordat hij een huurwoning krijgt toegewezen. In Rotterdam is zoiets al van toepassing.