Journaallezers geven bijbaan op

Nolius
NOS JournaalGijs Wanders, Annette van Trigt en Hans Smit zullen stoppen met hun 'bijbaantjes'. Dit na overleg met Journaal-hoofdredacteur Hans Laroes en de redacteuren. Uit onderzoek van het KRO-programma 'Reporter' bleek vorige week dat de presentatoren van het NOS Journaal flink hebben bijgeklust bij uitkeringsinstantie UWV.

Op 12 februari stuurde Laroes een memo aan zijn personeel. Hierin stond dat niemand gebonden moest zijn om iedere schijn te vermijden dat het Journaal afhankelijk is. Juist in die periode was het UWV in het nieuws. Volgens de hoofdredacteur is de zaak nu gesloten. Hij wil wel binnen de totale NOS een discussie over de vraag of de regels over bijklussen aangescherpt moeten worden.

Overigens staat in de CAO van de omroep-medewerkers dat bijklussen mag. Dat zegt hoofdredacteur Maarten Nooter van Studio Sport. "Ik wil het wel van te voren weten, maar in de praktijk gebeurt dat overigens niet altijd."

Hoofdredacteur Harm Taselaar van het RTL Nieuws laat desgevraagd ook weten dat hij er geen problemen mee zou hebben als zijn presentatoren bijklussen. "Als ik het maar weet, anders hebben ze een probleem. Ik krijg zo’n twee verzoeken per maand, waar ik er dan gemiddeld één van afwijs. Ik kijk of de complete onafhankelijkheid van de mensen in stand blijft. Ik vind het niet slecht dat ze af en toen een debat voorzitten. Wel vraag ik me soms af waar ze de tijd vandaan halen."