Drentse vindt 40.000 jaar oude speerpunt

Rob (R@b)
IcoonBij een zandafgraving in de buurt van het Overijsselse Hardenberg heeft een 62-jarige amateurarcheologe uit Drente een 40.000 jaar oude speerpunt gevonden. Het betreft hier een bladspits, een gereedschap dat de Neanderthalers gebruikten. Volgens een woordvoerder van het Drents Museum is de vondst van de bladspits van onschatbare waarde. Het object is naar het archeologisch museum van Hannover gestuurd voor nader onderzoek.

Tot nu toe zijn maar een paar bladspitsen uit die periode in Nederland gevonden. Volgens dr. Stapert van het archeologisch instituut van de Rijksuniversiteit Groningen stonden 40.000 jaar geleden de Neanderthalers op uitsterven vlak voor de laatste grote ijstijd aanbrak. In die periode hebben ze nog korte tijd in ons land rondgetrokken om te jagen. Ongeveer 30.000 jaar geleden stierven de Neanderthalers uit. De meest geaccepteerde verklaring is dat ze zich niet konden meten met de moderne mens die vanuit het zuiden Europa binnentrok. ''Wij waren communicatief veel beter ontwikkeld'', aldus Stapert.

De bladspits is niet het oudste gebruiksvoorwerp wat ooit in Nederland is aangetroffen. In het zuiden van Nederland zijn al veel voorwerpen gevonden van 125.000 jaar geleden. Toen waren er waarschijnlijk ook meer nederzettingen dan 40.000 jaar geleden.


Eerder gevonden bladspits


-
Site met veel info over archeologie.