[update] 2 Russische passagiersvliegtuigen neergestort

Bob (sop)
Gisteravond zijn twee Russische passagiersvliegtuigen neergestort, dat melden de Russische autoriteiten en een persbureau. Om vier minuten voor elf lokale tijd verdween het eerste vliegtuig, een Tupolev-134 met 34 passagiers en acht bemanningsleden aan boord, zo'n 160 kilometer ten zuiden van Moskou van de radar.

Het tweede vliegtuig, een Tupolev-154 met 44 passagiers en acht bemanningsleden aan boord, verdween vier minuten later ongeveer 160 kilometer ten zuiden van Rostov van de radar. Onbevestigde bronnen melden inmiddels dat het eerste vliegtuig inmiddels is gevonden en dat geen van de inzittenden de crash heeft overleefd.

Een Tupolev 134
Een Tupolev 154
Een Tupolev 134 en een Tupolev 154

Getuigen melden dat het eerste vliegtuig ontplofte voordat het neerstortte. Over de oorzaak van de beiden rampen is nog niets bekend. Beide vliegtuigen vertrokken vanaf het Domodedovo vliegveld in Moskou.

Update 3:10 uur
Officiële bronnen hebben zojuist gemeld dat het tweede neergestorte vliegtuig gevonden is. Over eventuele overlevenden is nog niets bekend. Meer details volgen.

Update 9:06 uur
Het Russische persbureau Interfax meldt dat in één van de twee neergestorte vliegtuigen het zogenoemde kapingsalarm is geactiveerd voordat het toestel neerstortte. Op deze berichten is door officiële bronnen nog niet gereageerd.

De Russische binnenlandse veiligheidsdienst FSB is op verzoek van president Poetin een onderzoek gestart. Er wordt vooralsnog uitgegaan van een terroristische aanslag, die vermoedelijk door Tsjetsjeense rebellen is gepleegd. Mogelijk heeft dit te maken met de presidentsverkiezingen van aanstaande zondag in de opstandige deelrepubliek Tsjetsjenië.