Eis: 5 jaar en tbs voor beroving bejaarde

Rob (R@b)
De 28-jarige E. van den B. uit Breda hoorde gisteren vijf jaar cel met tbs tegen zich eisen wegens het bruut overvallen van een winkelier. Van den B. had op 15 januari trek in een lekker broodje maar had geen geld. Dus besloot hij de elektronicazaak van de 89-jarige Sal van Gelderen binnen te gaan om diens geld te eisen.

Van den B. ramde de bejaarde winkelier snoeihard tegen het hoofd en holde er vervolgens met diens portemonnee vandoor. Daar werd hij gelijk aangehouden door de politie, die hem wegens eerdere delicten al in smiezen hield.

Winkelier Van Gelderen kan zijn trouwring niet meer om, doordat zijn pink is gebroken. Aan één oor heeft hij gehoorschade opgelopen en het zicht in zijn linkeroog is voor 80% verdwenen. Verder loopt hij moeilijk. De voorheen energieke, zelfstandige en trotse ondernemer is nu aangewezen op een verzorgingstehuis en durft amper meer de straat op. Ook een groots opgezet afscheid dat hij op zijn 90-ste had gepland ging niet meer door. In plaats daarvan ging de zaak in de uitverkoop, omdat de oude winkelier niet meer achter de toonbank durfde te staan. De winkelier, die in de oorlog drie concentratiekampen overleefde, stond al ruim 52 jaar met veel plezier achter de toonbank.

De advocaat van de winkelier eiste een voorschot van 11.400 euro op een definitieve schadeclaim.

Uitspraak over 14 dagen.