Massief goud 2400 jaar oud koningsmasker gevonden

Bas (DePresident)
Icoon Buitenlands nieuwsBulgaarse archeologen hebben vlakbij Shipka (tweehonderd kilometer van Sofia) een 2400 jaar oud massief gouden koningsmasker opgegraven uit een graftombe. Het masker, gemaakt van 500 gram puur goud, behoorde waarschijnlijk toe aan koning Seutus III, die in de vijfde eeuw voor Christus in Thracië regeerde.

''Dit unieke masker ziet er nog beter uit dan de vermaarde afbeelding van koning Agamemnon'', aldus archeoloog Georgi Kitov. ''Dit is het eerste massief gouden Thracische masker ooit gevonden.'' Eerder gevonden maskers waren volgens hem slechts bedekt met bladgoud. Het graf van de koning was bedekt met zes stenen platen die elk minstens twee ton wogen. Behalve het masker werden ook nog een gouden ring, met daarop de afbeelding van een roeier, bronzen en zilveren vazen gevonden. Overblijfselen van de koning zelf zijn overigens nog niet gevonden, maar de opgravingen duren voort.

Subheader
Het koningsmasker, gemaakt van puur goud


In de regio waar dit masker gevonden is liggen tientallen Thracische graven. Archeologen hebben het gebied 'de Bulgaarse vallei der koningen' genoemd, een verwijzing naar de vallei der koningen vlakbij Luxor, waar veel Egyptische Farao's begraven liggen.