P2p-programma's vrijgepleit door rechter VS

Gertjan (Kozzmic)
Icoon Digital nieuwsEen rechtbank in San Francisco heeft de eis van de Amerikaanse muziek- en filmindustrie om p2p-programma's Grokster en Streamcast te verbieden afgewezen. De rechter bevestigde hiermee het vonnis van de lagere rechtbank in Los Angeles van april 2003. Het misbruik van de software om rechten te schenden betekent niet dat de software zelf verboden kan en moet worden, aldus de uitspraak.

De driekoppige rechtbank haalde een uitspraak van het Hooggerechtshof van de VS uit 1984 aan waarin de eis de videorecorder te verbieden werd afgewezen omdat technologie niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor eventueel misbruik. Napster, voorloper van de huidige p2p-programma's, werd vier jaar geleden wel verboden omdat deze de uitwisseling van illegale bestanden centraal regelde, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Grokster en Streamcast die enkel software aanbieden om uitwisseling tussen pc's te kunnen uitvoeren.

De verschillende muziek- en filmorganisaties die samenwerkten in deze zaak hebben nog niet beslist of ze na dit dubbele verlies de zaak voor het Hooggerechtshof willen brengen. Bij de aanklacht waren onder meer Metro-Goldwyn-Mayer, Sony, Disney, een aantal dochters van Time Warner en andere belangrijke leden van de Amerikaanse filmorganisatie MPAA en de muziekassociatie RIAA betrokken.