Macht Liechtenstein aan zoon overgedragen

Jeroen (steenz)
Icoon Buitenlands nieuws De macht over het kleine vorstendom Liechtenstein is zondag door prins Hans-Adam II overgedragen aan zijn 35-jarige zoon Alois. Hans-Adam II blijft wel aan als ceremonieel staatshoofd, waardoor hij theoretisch de macht weer kan terugnemen.

De machtsoverdracht werd gevierd met een receptie in de kasteeltuin boven de hoofdstad Vaduz. Alle 33 duizend inwoners van het ministaatje dat tussen Zwitserland en Oostenrijk ligt waren uitgenodigd.

De familie van de prinsen regeert het staatje al ruim driehonderd jaar. In 1984 nam Hans-Adam II zelf de macht over van zijn vader Franz-Josef II. De prins werd officieel staatshoofd toen zijn vader in 1989 stierf.

Vorig jaar kreeg de prins via een referendum nog de bijna absolute macht. Het staatshoofd van Liechtenstein kan sindsdien onder meer leden van de regering zonder reden naar huis sturen, alle wetten blokkeren en zich bemoeien met de benoeming van rechters. De constitutionele hervormingen waren omstreden omdat het land hierdoor in feite in een dictatuur veranderde.

Prins Hans-Adam II had zelf om de extra macht gevraagd. Hij dreigde om in ballingsschap in Wenen te gaan als de grondwetswijziging niet aangenomen zou worden. Aangezien de meeste mensen in Liechtenstein erg gehecht zijn aan hun vorstendom, stemde 64 procent van de kiezers destijds met de hervormingen in.