Rwandese soldaten komen aan in Soedan

Jeroen (steenz)
Icoon Buitenlands nieuws Een groep van 150 Rwandese soldaten is zondag aangekomen in de regio Darfur in Soedan. De soldaten zijn daar om waarnemers van de Afrikaanse Unie (AU) te beschermen. De waarnemers moeten er op toezien dat het staakt-het-vuren nageleefd wordt door alle partijen.

"We heten de 150 Rwandese soldaten van harte welkom," aldus de Soedanese minister van Buitenlandse Zaken Mustafa Ismail. Volgens hem zullen de Rwandese troepen nog deze maand versterking krijgen van 150 Nigeriaanse soldaten. Eerder deze week sloeg Soedan de komst van een grotere vredesmacht nog af.

Desnoods geweld
De Rwandese president Paul Kagame heeft verklaard de Rwandese troepen desnoods geweld zullen gebruiken om burgers te beschermen. "Als het blijkt dat er burgers gevaar lopen dan zullen onze troepen zeker ingrijpen en ze desnoods met geweld beschermen. Naar mijn mening is het niet logisch om waarnemers te beschermen en de gewone bevolking aan hun lot over te laten," aldus de president.

Gevechten gaan door
Speciaal gezant van de VN Jan Pronk heeft verklaard dat de onderhandelingen de goede kant op gaan. Binnen een paar dagen moet er een voorstel klaar zijn waarin zowel het regeringsleger als de Janjaweed milities geen wapens meer mogen dragen in zones van twintig kilometer om de vluchtelingenkampen heen.

Ondanks dat er vooruitgang wordt geboekt in de onderhandelingen gaan de gevechten nog steeds door. Volgens Pronk zijn er nog veel leden van de Janjaweed milities die de officiële orders om te stoppen met vechten naast zich neer leggen.

Het conflict tussen door de regering gesteunde Arabische Janjaweed milities en stammen van zwarte Afrikanen heeft volgens de VN aan zo'n 50.000 mensen het leven gekost.

President Kagame inspecteert de troepen
President Kagame inspecteert de Rwandese soldaten voor hun vertrek