Paus roept in Lourdes op tegen abortus

Gertjan (Kozzmic)
Icoon Buitenlands nieuwsPaus Johannes Paulus II heeft zich zondagochtend in een openluchtmis in Lourdes sterk uitgesproken tegen abortus. De preek in het Franse bedevaartsoord vond plaats voor minimaal 100.000 gelovigen. De paus is in Lourdes ter ere van de 150e verjaardag van het dogma van de onbevlekte ontvangenis.

"Ik doe een sterk beroep op jullie, broeders en zusters, om alles te doen om ieder leven te beschermen, van de bevruchting tot het einde. Het leven is een heilig geschenk en niemand mag de vrijheid nemen daar de baas over te willen zijn", sprak het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk. De paus oogde onbeholpen en ziek. Het grootste deel van de mis zat hij in elkaar gezakt en was hij nauwelijks verstaanbaar. "Ik moet dit afmaken", mompelde de 84-jarige kerkleider op een bepaald moment zacht in het Pools, zijn moedertaal.

Tijdens een gebed op een knielbankje had de paus zaterdag al zijn evenwicht verloren. Medewerkers konden toen tenauwernood voorkomen dat hij viel.

Het dogma van de onbevlekte ontvangenis houdt in dat Maria, de moeder van Jezus, vrij van erfzonde is geboren. Het dogma werd op 8 december 1854 afgekondigd door paus Pius IX. Later vandaag zal paus Johannes Paulus II de tijd nemen alleen te bidden in een grot bij Lourdes waar Maria ooit verschenen zou zijn.