Groep roept op tot aanslagen in Italië

Jeroen (steenz)
Icoon Buitenlands nieuws De Abu Hafs al-Masri Brigades, een groep die zegt banden te hebben met al-Qaeda, heeft haar strijders opgeroepen 'alle doelen' in Italië aan te vallen. De groep zegt onder andere verantwoordelijk te zijn voor de aanslagen op treinen in Madrid van 11 maart, hoewel terrorisme-experts nog twijfelen over het bestaan van de groep.

In juli dreigde de groep Italië al met aanslagen als premier Berlusconi niet zou aftreden. Twee weken geleden kwam daar de eis bij dat Italië voor 15 augustus al zijn troepen moest terugtrekken uit Irak. Dit ultimatum liep vandaag af.

"De Italiaanse regering heeft haar eigen graf gegraven doordat het achter het ongelovige Amerika aan bleef lopen en in Irak bloed deed vloeien. Daarom is het verantwoordelijk voor al het bloed dat in Italië zal vloeien," viel op een Arabische website te lezen.

Als resultaat van de nieuwe dreiging zijn de veiligheidsmaatregelen in Italië verder opgeschroefd. Mogelijke doelwitten in het hele land zoals overheidsgebouwen, ambassades, toeristische attracties, vliegvelden en treinstations worden nu extra bewaakt. Om de 13.000 gevoelige locaties te bewaken zijn 23.000 agenten en militairen ingezet. De ziekenhuizen en brandweerkorpsen zijn ook alvast in de hoogste staat van paraatheid gebracht.