Tegen betaling een nachtje 'de bak in'

Whitney (weetnie)
Icoon Buitenlands nieuws Een nachtje de bak in inclusief water en brood voor de prijs van honderd euro. Als het aan Artemis GmH ligt wordt dat binnen afzienbare tijd mogelijk. Het bedrijf heeft Hoheneck, de grootste vrouwengevangenis in het voormalig communistische Oost-Duitsland, opgekocht en wil mensen de gelegenheid bieden een gevangeniservaring op te doen.

”We geven mensen de kans het verleden zelf mee te maken“, zegt Michael Heinz de projectleider. Vrouwen die als politiek gevangene in Hoheneck hebben gezeten, daar gemarteld zijn en onderdrukt, zijn woedend. "Het bedrijf wil geld verdienen door te profiteren van de misère en de ellende die hier gebeurde", aldus Margot Jann die lid is van een actiegroep.

Ook Karl Hafen van de Internationale Vereniging voor Mensenrechten vindt "een gevangenis veranderen in een toeristische trekpleister onaanvaardbaar". Bij de vereniging zijn inmiddels al duizenden telefoontjes en brieven binnengekomen van furieuze oudgevangenen die protesteren tegen de plannen.