Christenen Irak vrezen radicale moslims

Bart (veekeend)
Icoon Irak nieuws Steeds meer christenen verlaten Irak, uit vrees dat voor hen geen bestaansrecht meer is in het land. Momenteel vertrekken wekelijks ongeveer duizend christelijke gezinnen uit het land. Nog voor de aanslagen op de kerken verloren ze de hoop op een goede toekomst. De explosies waren de druppel.

De assyrische priester Ken Joseph schetst een sombere situatie voor de christenen in Irak. Steeds vaker worden ze lastig gevallen door moslims. Ontvoeringen en aanslagen zijn aan de orde van de dag. Vrouwen worden bedreigd als ze geen hoofddoek dragen. In Basra waren de moorden op christelijke winkeliers die alcohol verkochten de aanleiding tot een uittocht naar naburige dorpen.

Volgens Joseph worden de christenen sinds de val van het regime van Saddam Hoessein volledig genegeerd. Zo kregen ze het recht om zetels voor Noord-Irak te bemannen, maar uiteindelijk mochten ze er geeneen hebben. Ook op het gebied van de hulp schort het: momenteel krijgen alleen de moslims financiële steun.

Joseph vreest een radicale islamitische staat. Zo is nog altijd de grondwet, die de rechten van verschillende bevolkingsgroepen garandeert en het recht op regionale autonomie, nog altijd niet geratificeerd. Niet alleen belangrijk voor de Koerden, maar ook voor christenen die zich onder zien sneeuwen in een Irak waarin de islam de staatsgodsdienst is.

Daarnaast kwam volgens Joseph de overdracht van de macht veel te vroeg. "Op 28 juni, de dag van de overdracht was er geen vreugde. Veel Irakezen zijn bezorgd dat ze in de steek worden gelaten, dat Irak verandert in een radicale islamitische staat."