Minister Soedan: dodental zwaar overdreven

Jeroen (steenz)
Icoon Buitenlands nieuws Het aantal doden als gevolg van het conflict in de regio Darfur is volgens de Soedanese minister van Buitenlandse Zaken, Mustafa Osman Ismail, zwaar overdreven. Ismail beweerde maandag tijdens een persconferentie dat het aantal doden wat de Verenigde Naties noemen tien keer zo hoog is als het werkelijke aantal doden.

De persconferentie vond plaats in de Egyptische hoofdstad Caïro waar momenteel een overleg over Darfur tussen de leden van de Arabische Liga aan de gang is. Volgens Ismail zijn er de afgelopen zeventien maanden hooguit 5000 mensen omgekomen, waaronder vijfhonderd politieagenten. Volgens de VN zou het dodental tussen de 30.000 en 50.000 liggen.

Het conflict tussen Arabische milities, gesteund door de regering, en de rebellenbewegingen in Darfur heeft er voor gezorgd dat 1,2 miljoen mensen op de vlucht zijn geslagen. De omstandigheden voor deze vluchtelingen zijn zo slecht, dat de hulporganisatie USAID in juni schatte dat mogelijk twee miljoen mensen de daarop volgende negen maanden niet zouden overleven.

Internationaal ontstaat er steeds meer aandacht voor het conlict, en komt de hulp op gang. Er gaan ook steeds meer stemmen op voor militair ingrijpen, maar zowel de Soedanese regering als een groot deel van de bevolking zijn hier fel op tegen.

"Geen genocide"
Overigens zei de Nederlandse EU-gezant Pieter Feith vandaag dat hij van mening is dat er geen genocide plaatsvindt in Darfur. Wel meent hij dat er op grote schaal is gemoord. Verder pleitte hij voor het sturen van zo'n 25 tot 30 adviseurs ter begeleiding van de duizenden politiemensen die de milities moeten gaan ontwapenen.