Aantal vertrekkende asielzoekers stijgt

Bart (veekeend)
Icoon Binnenlands nieuws Uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie ( IOM ) blijkt dat er steeds meer asielzoekers uit Nederland vertrekken. In juli vertrokken 353 personen naar hun land van afkomst, waarmee het totaal voor dit jaar op 2011 komt. De verwachting is dan ook dat het aantal van vorig jaar (2912) overtroffen zal worden.

Volgens IOM-directeur A. de Dyker heeft het beleid van minister Verdonk "kennelijk succes." Wel stelt hij dat het nog te vroeg is om een definitieve conclusie te trekken. De Dyker vermoedt dat steeds meer asielzoekers inzien dat ze geen toekomst in Nederland hebben en daarom eieren kiezen voor hun geld. Dit komt volgens hem door de brede maatschappelijke steun voor het asielbeleid van Verdonk.

De verhoging van de vertrekpremie voor asielzoekers speelt ook in de beslissing om te vertrekken. Vaak is het vertrekbedrag een veelvoudig jaarsalaris in het land van herkomst. Volgens het ministerie een goede motivator om met een opgeheven hoofd een nieuw leven te beginnen. Sinds de verhoging van de premie maakten 162 mensen ervan gebruik.

Subheader
Vertrekkende asielzoekers krijgen 2300 euro mee


De meeste terugkerende asielzoekers zijn afkomstig uit Angola (216 vorig jaar), Servië-Montenegro (185) en Iran (124). Ook veel Irakezen keren terug, aldus IOM.