Bestrijding voetbalhooligans kan beter

Rob (R@b)
KNVBHet auditteam voetbalvandalisme, dat op initiatief van minister Remkes van Binnenlandse Zaken het geweld tijdens en rond risicoduels in het betaalde voetbal onderzocht, is van mening dat voor beledigende spreekkoren in de stadions een eenduidiger aanpak moet komen. Landelijk zou moeten worden vastgelegd wat racistisch en discriminerend is.

Volgens de werkgroep verschuift de grens en moet voorkomen worden dat er straks helemaal niet meer opgetreden wordt. Daarnaast moet een scheidsrechter niet meer alleen verantwoordelijk zijn voor het eventueel staken van een wedstrijd. Ook de burgemeester moet daarin een rol krijgen.

Verder adviseert het auditteam onder meer om veel minder duels als 'hoog-risico' duel te bestempelen. Bij duels die wel dat predikaat verdienen, moeten veel stringenter de regels worden nageleefd. Nu geven veel burgemeesters vaak uit voorzorg of gemak bij veel duels de C-status, de hoogste risicograad. Daarbij hoort een pakket maatregelen, zoals een alcoholverbod en een combiregeling voor het vervoer. Die bijbehorende regels worden dan vaak helemaal niet toegepast, omdat ze niet nodig zijn. Dat schept onduidelijkheid vindt de werkgroep. Vandaar dat men minder C-status duels adviseert. Bij de hoog-risico duels die overblijven moeten de regels zeer streng worden nageleefd.

Het auditteam is ook voorstander van een ruimere grond voor stadionverboden en een meldingsplicht voor veroordeelde hooligans.

De KNVB is het grotendeels eens met de aanbevelingen van het auditteam.

-
Meer sportnieuws op de FOK!voetbalmanager.