Iraakse gouverneur stapt op na ontvoering zoons

Bas (DePresident)
Icoon Irak nieuwsGouverneur Abd al-Karim al-Rawi van de Iraakse provincie Anbar heeft zijn ontslag ingediend en via een video op de Arabische nieuwszender Al-Jazeera verklaard dat hij het betreurt mee te hebben gewerkt met de 'ongelovige Amerikanen.' Hij ging hiermee in op de eisen van de ontvoerders van zijn drie zoons.

De video werd waarschijnlijk gemaakt op de locatie waar de ontvoerde jongens werden vastgehouden, aangezien Al-Rawi op de video in gezelschap van zijn ontvoerde kinderen te zien was. Ook hing de zwarte vlag van de organisatie van de Jordaanse extremist Abu Musab al-Zarqawi achter hen.

Vorige week donderdag viel een groep gewapende militanten het huis van Al-Rawi binnen, waarna een vuurgevecht volgde met zijn lijfwachten. De militanten wisten drie van zijn zoons te ontvoeren en het huis in brand te steken.

Afgelopen zaterdag had Al-Rawi al aangegeven te zullen opstappen mits zijn drie ontvoerde zoons werden vrijgelaten. Toen waren er nog geen eisen gesteld. ''Ik ben bereid op jullie eisen in te gaan. Mochten jullie vinden dat mijn aanwezigheid in de stad (Ramadi) niet in het belang is van de regio, ben ik klaar om te gaan'', zei hij toen in een oproep aan de gijzelnemers.