Slachtoffers Belgische gasexplosie begraven

ChrisJX
Zeven slachtoffers die afgelopen vrijdag omkwamen bij de gasexplosie in de Waalse plaats Gellingen zijn vanmiddag ter aarde besteld. Kort voor de uitvaart reikte minister Dewael van Binnenlandse Zaken postuum het Burgerlijk Kruis 1e Klasse voor daden van moed en opoffering uit aan de zeven slachtoffers. Dit is de hoogste Belgische onderscheiding voor burgerdaden.

De St. Julien-kerk in het nabijgelegen Ath zat vol met mensen die de medewerker van Electrabel, een politie-inspecteur en vijf brandweerlieden een laatste eer wilden bewijzen. Onder de gasten waren de Belgische premier Verhofstadt, vice-premiers Onkelinx en Dewael en prins Filip. Uit alle hoeken van het land hadden brandweerkorpsen delegaties gestuurd. Ook enkele Franse korpsen die na de ramp ondersteuning verleenden waren aanwezig.

Na de dienst werden de kisten één voor één de kerk uitgedragen, waarbij het buiten staande publiek bij elke kist applaudiseerde. Volgens verslagggevers ter plaatse waren zeker duizend mensen aanwezig.


Onder grote belangstelling werden
de kisten de kerk uitgedragen

Rond hetzelfde tijdstip werd in Haine-St.-Pierre een omgekomen Italiaanse medewerker van het bedrijf Diamant Boart begraven. De andere slachtoffers zullen ook in besloten kring begraven worden.

Dodental op achttien
In de puinhopen op het bedrijventerrein waar de ontploffing plaatshad is gisteravond het levenloze lichaam van een man gevonden. Het dodental na de ramp komt hiermee op achttien. De slachtoffers zijn elf Belgen, drie Fransen en drie Italianen. De identiteit van de dinsdag gevonden man is nog niet bekend gemaakt.

Eerder werd ook al gemeld dat het dodental op achttien lag, nadat twee Fransen overleden waren. Zij bleken later echter toch niet dood te zijn, maar zijn inmiddels alsnog aan hun verwondingen overleden.