Vliegen voor 'hufters' mogelijk moeilijker

Whitney (weetnie)
Icoon Binnenlands nieuwsAlle Nederlandse luchtvaartmaatschappijen moeten voortaan passagiers weren die zich tijdens een vlucht ernstig hebben misdragen, dat vindt de PvdA. Maatschappijen zouden daarvoor een gezamenlijke zwarte lijst moeten opstellen met daarop de namen van lastige reizigers.

Op dit moment heeft alleen de KLM een lijst met passagiers die te ver zijn gegaan. Vanwege privacy-regels is deze alleen voor intern gebruik. Dat moet veranderen, vindt PvdA-Kamerlid Van Heemst, nu uit de laatste cijfers van de marechaussee blijkt dat het geweld tijdens vliegreizen aanzienlijk is toegenomen.

In 2003 werd zestien keer aangifte gedaan van slaan, schoppen, spugen, bijten, seksuele intimidatie of vernielingen. In 2004 gebeurde dit in de eerste maanden al veertien keer. Daarbuiten moet het cabinepersoneel jaarlijks honderden keren in actie komen om agressief gedrag van reizigers te sussen of om te buigen.

"Er moet een uniform systeem komen waarbij het voor reizigers meteen duidelijk is wat de consequenties zijn. Je kan denken aan een officiële waarschuwing bij beledigingen of bedreigingen, en bij fysiek geweld onmiddellijk een rode kaart. De inzet moet zijn: Houd hufters aan de grond.” Voor wie op de lijst voorkomt zou een vliegverbod moeten gaan gelden; dit voor de duur van maximaal vijf jaar.