Oude vete in Orvelte laait weer op

Otto (okee6)
Nu twee jaar geleden tekenden diverse organisaties in het Drentse Orvelte de vrede na jaren van onderlinge haat en nijd. De vete lijkt nu echter weer actueel. Afgelopen weekend brandde de paardentram van ondernemer Rein de Vries uit. De technische recherche gaat na enig onderzoek uit van brandstichting.

De Vries, zelf lid van de handelsvereniging Orvelte (HVO), verdenkt de Culturele Activiteiten Vereniging Orvelte (CAVO) van het gebeurde. De hevig aangedane ondernemer was zaterdag niet zelf ter plaatse. Van zijn verleden jaar nog gerestaureerde tram bleef maar weinig over. "Ik denk dat hij zelfs nog even heeft staan kijken hoe de brandweer van Westerbork, die er trouwens heel snel bij was, het vuur bluste. Maar ik was er niet bij en kan dus niks bewijzen en daarom noem ik geen namen," aldus De Vries. Hij verwacht wel dat de dader lid is van de Criminele Activiteiten Vereniging, zoals hij CAVO noemt. Een weekend eerder waren bij een collega ook vernielingen gepleegd.

De oorzaak zou gelegen zijn in de toenemende jaloezie en afgunst door de slechte economische situatie. "Twee weken geleden kreeg ik als enige een vergunning van de gemeente om met de paardentram te gaan rijden. Daar is men in het dorp niet over te spreken. Het was zaterdag op de eerste dag van het Muziekfestival van Nostalgische Instrumenten lang zo druk niet als verwacht. Mogelijk is dat de dader te veel geworden. Maar dit gaat toch alle perken te buiten."

Johan Smid van de CAVO, die het muziekfestival afgelopen weekend organiseerde: "Er mag dan wel eens wat onenigheid zijn, maar zoiets doe je niet." Hij erkent dat het aantal bezoekers van het festival zaterdag inderdaad wat tegenviel. "Met zulk weer zoek je liever het strand op dan een broeierig dorp. Maar om die teleurstelling te koppelen aan de brandstichting dat gaat veel te ver. Wij betreuren het zeer dat dit gebeurd is. Dat gun je niemand."