'Meer mannen nodig in kinderopvang'

Otto (okee6)
Hoogleraar kinderopvang Louis Tavecchio van de Universiteit van Amsterdam stelt dat de kinderopvang in Nederland meer mannelijk personeel behoeft. Volgens de geleerde kan een voldoende aantal mannen in de kinderopvang voorkomen dat jongens op latere leeftijd met gedragsproblemen te maken krijgen. Hij zei dit in het Radio 1 Journaal.

Tavecchio gaat ervan uit dat mannen en vrouwen een eigen stijl in de opvoeding hebben. "Een jongen heeft een voorbeeld nodig om een volwassen man te worden," aldus Tavecchio. Lauk Woltring van het bureau Werken met jongens hierover: "Jongens doen iets en kijken hoe het uitpakt. Meisjes kijken, overleggen en proberen het daarna uit. Veel vrouwen begrijpen de jongensmanier niet. Mannen hebben daar vaak meer feeling voor."

Ook psychologe Martine Delfos erkent het verschil: "Jongens hebben vanaf het begin een voorkeur voor hoe dingen in elkaar zitten. Vrouwen zeggen dan: hou op, je bent aan het slopen. Mannen begrijpen het en grijpen pas in als het misgaat. Zij hebben hun eigen rol in de opvoeding." Volgens haar hebben ook meisjes baat bij meer mannen in de kinderopvang: "Meisjes worden beduidend assertiever als ze ook worden opgevoed door een man."

In de opleiding tot crècheleider zal derhalve volgens Tavecchio onderkend moeten worden dat er grote verschillen zijn tussen jongens en meisjes. Jongens zijn in het algemeen vaak drukker. De man zou een jongen beter op het juiste spoor kunnen zetten.

Het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW) antwoordde desgevraagd al wel eens nagedacht te hebben over een campagne om meer mannelijk personeel te werven. Van een officiële wervingsactie is het echter tot op heden niet gekomen. Tavecchio hoopt nu in het najaar de ministeries van VWS en SZW warm te kunnen maken voor een grootscheepse campagne, die in 2006 van start zal moeten gaan. Momenteel is slechts één procent van de groepsleiders man.