Van Basten gepresenteerd als bondscoach

Jorrit (Flem)
Marco van Basten is vanmiddag in Zeist gepresenteerd als bondscoach van het Nederlands elftal. Hij tekende een contract dat hem tot en met het EK van 2008 verbindt aan de KNVB. John van 't Schip zette zijn handtekening als assistent.

Van Basten zei dat plezier het sleutelwoord zal zijn voor de komende jaren. "De spelers moeten er plezier in hebben, het publiek moet met plezier komen kijken. Maar natuurlijk moet er ook gepresteerd worden." Directeur van de KNVB Henk Kesler voegde daaraan toe dat Oranje "dominant en initiatiefrijk" dient te spelen, dit is tevens contractueel vastgelegd. Ook meldde hij dat het eventueel niet plaatsen voor het WK van 2006 geen reden is voor ontslag.

De nieuwe bondscoach maakte meteen van de gelegenheid gebruik om zijn voorlopige selectie voor het oefenduel van 18 augstus met Zweden bekend te maken. Van de EK-gangers zijn er acht niet bij. Frank de Boer en Jaap Stam hebben bedankt voor Oranje, Marc Overmars is gestopt met voetbal, Ruud van Nistelrooy ontbreekt omdat hij geschorst is voor de eerste twee WK-kwalificatieduels, Clarence Seedorf herstelt van een operatie en Michael Reiziger heeft aangegeven zich eerst op zijn club Middlesbrough te willen richten. Ook Ronald Waterreus en Paul Bosvelt zijn niet opgeroepen.

Het ontbreken van bovenstaande spelers biedt ruimte en kansen voor flink wat nieuwe spelers. Onder de geselecteerden zitten enkele verrassingen. Hieronder de namen.

Doel:
Van der Sar (Fulham), Westerveld (Real Sociedad), Stekelenburg (Ajax)

Verdediging:
Kromkamp (AZ), Heitinga, De Jong (beiden Ajax), Bosschaart (Feyenoord), Bouma (PSV), Van Bronckhorst (FC Barcelona), Hofland (VfL Wolfsburg)

Middenveld:
Landzaat (AZ), Van der Vaart, Sneijder (beiden Ajax), Cocu, Van Bommel (beiden PSV), Van Persie (Arsenal), Davids (Inter Milan)

Aanval:
Castelen, Kuijt (beiden Feyenoord), Kluivert (Newcastle United), Van der Meyde (Internazionale), Robben (Chelsea), Zenden (Middlesbrough), Makaay (Bayern München), Van Hooijdonk (Fenerbahçe)

Kijk voor meer voetbalnieuws op de FOK!Voetbalmanager