Dossier over militaire dienst Bush opgedoken

Bas (DePresident)
Icoon Buitenlands nieuwsEnkele weken geleden meldde het Amerikaanse ministerie van Defensie dat een dossier over de militaire dienst van de Amerikaanse president George Bush per ongeluk was vernietigd tijdens een restauratieproject in 1996 en 1997. Gisteren maakte het Pentagon echter bekend dat het dossier weer zou zijn gevonden.

Er bestaan al lange tijd twijfels over de diensttijd van de president, nu ruim dertig jaar geleden. Bush diende van 1968 tot 1973 bij de Texas Air National Guard en wist zo een uitzending naar Vietnam te voorkomen. In mei 1972 vroeg Bush tijdelijke overplaatsing naar Alabama aan, om mee te werken aan een verkiezingscampagne van een bevriende senaatskandidaat. Bush was dat jaar ingeschreven bij de Nationale Garde in Alabama, maar de Democraten beweren dat hij zich daar nooit heeft laten zien. De president ontkent dit.

De Democraten verwijten Bush honderden militairen de dood in te hebben gestuurd voor een dubieuze oorlog in Irak, terwijl hij zelf weigerde om te gaan vechten in Vietnam. John Kerry vocht wel in Vietnam en werd daarvoor verschillende malen onderscheiden.

Subheader
De Amerikaanse president George Bush tijdens een
bezoek aan het vliegdekschip USS Abraham Lincoln